(untitled) (UUM Journal of Legal Studies, 2026)
Artikel ini mengkaji amalan undang-undang keterangan di Mahkamah Syariah Sarawak dengan memberi tumpuan kepada analisis kes-kes fasakh dari tahun 2018 hingga 2023. Kajian ini menilai peranan hakim syariah dalam menangani isu-isu utama seperti penentuan fakta, beban pembuktian dan darjah pembuktian. Dengan menggunakan pendekatan kualitatif, kajian ini menjalankan analisis kajian kes secara mendalam terhadap penghakiman fasakh terpilih di Mahkamah Syariah Sarawak. Dapatan kajian menunjukkan bahawa walaupun penerapan undang-undang keterangan dalam kes-kes fasakh secara umumnya selaras dengan keperluan prosedur, terdapat beberapa aspek yang boleh dipertingkatkan bagi meningkatkan kecekapan dan keadilan dalam prosiding mahkamah. Isu seperti pengenalpastian fakta yang tepat dan penentuan merit undang-undang dikenal pasti sebagai aspek kritikal yang memerlukan perhatian lanjut. Selain itu, kajian ini menekankan keperluan pematuhan yang lebih baik terhadap Ordinan Keterangan Syariah 2001 serta penerapan prinsip beban dan standard pembuktian secara konsisten. Kajian ini merumuskan dengan cadangan untuk menambah baik amalan kehakiman, termasuk latihan yang dipertingkatkan untuk hakim syariah dan pendekatan yang lebih tersusun dalam pendidikan undang-undang berkaitan undang-undang keterangan. Artikel ini menyumbang kepada pemahaman yang lebih luas terhadap amalan perundangan di mahkamah syariah serta menawarkan pandangan dalam memperhalusi proses kehakiman yang terlibat dalam kes-kes fasakh. ABSTRACT This article examines the practice of evidence law in Sarawak Syariah Courts, focusing on the analysis of fasakh cases from 2018 to 2023. This study evaluates the role of Syariah judges in handling key issues such as fact determination, the burden of proof, and the standard of proof. By utilising a qualitative approach, this research conducted an in-depth case study analysis of selected fasakh judgments in Sarawak’s Syariah Courts. The findings reveal that while the application of evidence law in fasakh cases is generally consistent with procedural requirements, there are areas where improvements could enhance efficiency and fairness in court proceedings. Issues such as the proper identification of facts and the determination of legal merit were identified as critical areas needing further attention. Furthermore, this study highlights the need for better adherence to the Syariah Evidence Ordinance, 2001 and consistent application of burden and standard of proof principles. This study concludes with recommendations for improving judicial practices, including enhanced training for Syariah judges and a more structured approach to legal education in evidence law. This article contributes to the broader understanding of legal practices in Syariah courts and offers insights into refining the judicial processes involved in fasakh cases. Keywords: Syariah Courts, fasakh cases, evidence law, burden of proof, standard of proof.