PERANAN PENTADBIR MELAYU DALAM SEKTOR EKONOMI JOHOR 1862-1914: (The Role of Malay Administrators in the Johor Economic Sector 1862-1914) (Applied History Journal of Merong Mahawangsa, 2025)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji peranan pentadbir Melayu dalam sektor ekonomi negeri Johor dari tahun 1862 hingga 1914. Objektif utama kajian ini adalah untuk menganalisis peranan pentadbir Melayu dalam lapangan ekonomi Johor khususnya dalam sektor pertanian komersial dan perlombongan yang merupakan nadi ekonomi Johor. Kajian sedia ada sebelum ini banyak memfokuskan kepada golongan saudagar dan imigran Cina yang mendominasi sektor pertanian komersial dan perlombongan di negeri itu sementelahan peranan golongan pentadbir Melayu yang merupakan tunjang di sebalik kejayaan Johor dalam sektor ekonomi namun kurang diberikan perhatian. Justeru, kajian ini akan memfokuskan penelitian semula terhadap peranan pentadbir Melayu ini khususnya dalam aspek tadbir urus ekonomi. Bersandarkan kepada sumber-sumber arkib seperti rekod pentadbiran negeri Johor dan rekod surat-menyurat serta catatan peribadi pentadbir Melayu dan metodologi penyelidikan disiplin sejarah, kajian ini akan menganalisis secara kualitatitf peranan golongan pentadbir Melayu  Johor dalam sektor ekonomi di negeri itu. Dapatan kajian mendapati para pentadbir Melayu sememangnya mempunyai peranan yang signifikan dalam memacu kemajuan ekonomi Johor. ABSTRACT This study aims to examine the role of Malay administrators in the state of Johor's economic sector from 1862 to 1914. The primary objective of this research is to analyses the contributions of Malay administrators to Johor's economy, particularly in the commercial agriculture and mining sectors, which form the backbone of the state's economic development. Existing studies have predominantly focused on the roles of Chinese merchants and immigrants who dominated these sectors, thereby overlooking the contributions of Malay administrators, who were, in fact, pivotal to Johor’s economic success. Therefore, this study seeks to re-evaluate the role of these administrators, with a specific focus on aspects of economic governance. Drawing on archival sources, including the administrative records of the state of Johor, official correspondence, and personal notes of Malay administrators, and employing historical research methodology, this study conducts a qualitative analysis of the role played by Malay administrators in Johor’s economic sector. The findings indicate that Malay administrators indeed played a significant role in driving Johor’s economic development.